Om gokart

Gokart är för många språngbrädan in till ett liv i motorsport, och är det sätt som flera svenska motorsportare fick sin start på. Men det betyder definitivt inte att gokart inte har ett värde i sig, definitivt inte, även om det i allmänhet tyvärr ses som mindre ”seriöst” än de flesta andra motorsporter som finns. Gokart är något som många provar på då och då för nöjes skull, och det är ju också vad vi här på Speedfreaks fokuserar på. Men det finns också en stor mängd olika tävlingsklasser, för allting från små barn till fullvuxna. Just de många olika åldersklasserna är en a gokartens största fördelar, i och med att det är enkelt att ”växa” med sporten, alltifrån att man är en liten knatte till helt fullvuxen. Karting är ju en förhållandevis ”säker” motorsport, med få allvarliga olyckor.

Det finns både svenska och internationella tävlingsklasser i gokart; den yngsta, Cadetti, riktar sig till barn som är 7 till 10 år gamla och är egentligen inte en ”riktig” tävlingsklass. Men från och med 8 års ålder finns det en hel rad olika tillgängliga tävlingsklasser. Karting är helt enkelt perfekt för motorintresserade barn (och ungdomar, och vuxna, och alla andra också). Många är de som provat på gokart för nöjes skull som sedan fastnat för sporten och gått vidare till att tävla i karting.

Men att tala om gokart som en tävlingsgren är givetvis långt ifrån hela sanningen, och den mesta gokartingen utförs enbart på grund av att det är roligt. Att säga att karting är en fullt legitim motorsport behöver inte utesluta att det också är roligt. Till skillnad från mycket annan motorsport är gokart öppen för allmänheten. De allra flesta av oss kommer aldrig att få tillfälle att köra en formel 1-bil till exempel. Tillgängligheten är gokartingens allra största styrka, och faktiskt själva grunden i vår affärsidé. Att vi sedan kanske kan hjälpa till att öka kunskapen om karting i allmänhet, och få fler att bli intresserade av att tävla ser vi enbart som en bonus, även om tävlingsverksamhet inte är något som vi själva sysslar med här hos Speedfreaks.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *